Annemarie

De halterjurk: vrouwelijk en feestelijk

Rond de jaren 30 werd de halterjurk voor het eerst gedragen. In die tijd waren het vooral de rijke vrouwen die hun handgemaakte halterjurken droegen naar galafeesten en andere belangrijke gelegenheden.

Jaren later, in de tijd van Marilyn Monroe, werd de halterjurk een populaire jurk voor alle vrouwen. De jaren 50 halterjurk was vrouwelijk en speels met een korte, wijd uitlopende rok en felle kleuren. Brede ceinturen, bloemen en stippen waren de meest opvallende details van de halterjurken van die tijd. Roze, rood en felblauw waren favoriete kleuren.

Deze vintage stijl zien we weer een beetje terugkomen sinds 2014. Korte, felgekleurde jurken, waaronder halterjurken, zijn een absolute trend in 2016, hoewel de wijde modellen van de jaren 50 met veel laagjes tule eronder nog een beetje op de achtergrond blijven. Deze trend lijkt op het moment meer aan te slaan in de meisjesmode dan in de damesmode.

De vele variaties van de halterjurk

De halterjurk kent veel variaties, van zomerjurkjes tot formele jurken. Het bovenlijfje van de halterjurk kan als het ware gesloten of open zijn, afhankelijk van het model. Bij een open haltertop heb je twee repen stof die ieder aan één kant langs de hals lopen en achterin de nek bijeenkomen. Bij dit model kun je dus je decolleté laten zien, als je dat wilt. Bij de andere optie heb je slechts één reep stof die steeds smaller wordt naar de hals toe en dus geen decolleté biedt. Bij dit model hoort een bandje dat helemaal rondom de hals en nek loopt.

Hudgens in Halterjurkje

Welke halterjurk voor welk figuur?

Een halterjurk heeft een typisch driehoekig model, smaller van boven en breder van onderen. Wanneer je zelf een smaller bovenlichaam hebt en een breder onderlichaam zal een halterjurk hier nog meer de nadruk op leggen. Daarom is een halterjurk niet de beste keuze voor vrouwen met een peervormig lichaam of met erg smalle schouders. Is dit jouw figuur dan kun je beter voor een jurk kiezen die je bovenlichaam breder doet lijken en je heupen smaller, zoals bijvoorbeeld een jurk met een a-lijn en mouwtjes die de schouders wat meer volume geven.

Heb je brede schouders en een smaller onderlichaam, of heb je een zandloperfiguur of vrij recht figuur, dan zal een halterjurk je goed staan. Ben je slank dan is een vintage stijl halterjurk met wat laagjes of ruches onder de rok, zoals de Marilyn Monroe stijl, een ideale manier om je lichaam wat meer vorm te geven. Maar in principe kun je als je slank bent ieder soort halterjurk goed dragen, ook een nauw aansluitende jurk.

Heb je kleine borsten dan is het belangrijk om een haltertop te kiezen die niet te ruim zit. Een gesloten model, zoals we hierboven hebben omschreven, is voor vrouwen met kleinere borsten vaak de beste optie. Heb je grotere borsten dan is een open model vaak meer flatterend dan een gesloten model. Denk bij het passen van een halterjurk ook goed na over welk model BH je er onder kunt dragen. Voor de meeste modellen haltertops is een strapless BH de enige optie. Voor sommige modellen haltertops is een multiway BH een goede optie, waarbij je de BH bandjes langs de nek draagt.

Eén ding is zeker, als je er vrouwelijk en feestelijk uit wilt zien, is een halterjurk altijd een goede keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *