Annemarie

Kersttrui met lampjes, voor de perfecte kerstsfeer

We kennen ze al een tijdje, de foute wollen kersttruien, vaak in opvallende, opzichtige kleuren met grote afbeeldingen van rendieren, kerstmannen of andere kerstfiguren. De trui was in de jaren vijftig een vast onderdeel van de kerst. Onder de kerstboom lag in die tijd steevast een zelf gebreide warme trui van je moeder, grootmoeder of tante. Deze foute kersttrui bereikte Nederland nadat Colin Firth hem in 2001 droeg in de film Bridget Jones Diary, waarbij hij vele vrouwen deed smelten.

Nederlandse ontwerper

In de jaren tachtig was deze gebreide kersttrui ook al te zien in The Cosby Show, waarin Bill Cosby regelmatig ten tonele verscheen in zo’n vrolijke, gebreide trui. Een grappig detail is dat deze truien ontworpen werden door de Nederlandse modeontwerper Koos van den Akker. Hij is in 2011 overleden en stond bekend om zijn opvallende gebruik van kleuren en patronen.

Tegenhanger

Tegenwoordig is het dragen van een foute kersttrui een tegenhanger van het uiterlijk vertoon rondom kerst. Het bespaart je veel stress rondom het zoeken van je ultieme kerst jurk of overhemd en is bovendien een stuk goedkoper. Kerst is een feest van warmte en ontspanning, en wat past daar beter bij dan zo’n heerlijke, warme kersttrui? Vele beroemdheden hebben navolging gegeven aan deze trend en lieten hun hagelwitte overhemden en galajurken in de kast hangen met kerst.

De kersttrui met lampjes

Ze zijn er in vele soorten, de een nog lelijker of opzichtiger dan de andere: de foute kersttruien. Competities om de meest foute kersttrui duiken overal in ons land op en er is sinds een aantal jaren zelfs een officiële Foute Kersttruiendag in Nederland op de tweede vrijdag in december. Op deze dag mag iedereen zonder gêne zijn wollen wansmaak tonen op het werk of op school. De foute, gebreide kersttrui is meer dan een trend, hij is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden aan kerst en staat symbool voor een ongedwongen en gezellige sfeer. Wil je dit jaar echt opvallen, kies dan voor de allernieuwste variant: een foute kersttrui met lichtjes. Dan weet je zeker dat jij het stralende middelpunt bent deze kerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *